AlphaGo vinner första partiet mot världsmästaren!!!

Efter ett intensivt Go-parti valde Lee Sedol att ge upp och ge vinsten till Google DeepMinds AlphaGo.

Alpha Go spelade på en helt ny nivå jämfört med matchen mot den europeiska mästaren, en match som AlphaGo ändå vann med 5-0. Lee Sedol är dock ansett som en mycket starkare spelare och många, inklusive Lee själv, hade förutspått att Lee skulle vinna överlägset med 5-0 mot AlphaGo. Nu får dom tänka om!

Matchen kommenterades av toppspelaren Michael Redmond, 9-dan professionell spelare, som var tydligt imponerad av AlphaGo och vid flera tillfällen ställde sig upp i iver på grund av intressanta drag gjorda av AlphaGo. Framförallt var han förvånad av datorns välspelade aggressiva spel. I höstas var denna del av spelet inte lika intressant och något många såg som AlphaGos stora svaghet. Vid ett tillfälle tidigt i matchen blev Lee själv så förvånad över datorns taktik att han skrattade till, i skräckblandad förtjusning.

Sammantaget var matchen spännande in i sista draget och jag ser nu fram emot nästa parti som spelas imorgon kl 05:00 svensk tid. Än så länge håller min gissning men vi har en lång väg att gå. Detta kommer bli en spännande vecka som ser ut att kunna bli något för historieböckerna.

Mikael Kågebäck, Doktorand i machine learning på Chalmers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s