Go: Människa vs AI 2-0, fortsatt sergertåg för Google DeepMind

I parti två av fem mellan världsmästaren Lee Sedol och AlphaGo var det datorns tur att spela först. I tidigare versioner av AlphaGo har detta varit en svaghet men i dag syntes inga spår av detta. AlphaGo tog direkt initiativet och släppte sedan aldrig riktigt in sin motståndare i matchen.

AlphaGo överraskade med flera kreativa drag som imponerade på kommentatorn, Goproffset Michael Redmond. Ur ett AI perspektiv är detta mycket intressant då det innebär att AlphaGo inte bara har lärt sig att härma människor, utan själv utvecklat effektiva strategier, optimerade under sina många miljoner Go partier AlphaGo spelat mot sig själv. Kreativitet är alltså inte längre något exklusivt mänskligt!

Lee kämpade in i det sista men fick tillslut se sig besegrad. Under presskonferensen medgav Lee han aldrig lyckades komma in i matchen och berömde AlphaGo som han ansåg hade spelat ett nära perfekt spel.

På lördag (12 mars) spelas parti tre där AlphaGo har en chans att avgöra hela matchen.

 

Mikael Kågebäck, Doktorand i machine learning på Chalmers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s